
RM Gastro
Piec konwekcyjno-parowy Blue Vision B 1011 i 10x GN1/1 natryskowy

RM Gastro
Piec konwekcyjno-parowy Blue Vision B 1221 i 12x GN2/1 natryskowy

RM Gastro
Piec konwekcyjno-parowy Blue Vision B 2011 b 20x GN1/1 bojlerowy

RM Gastro
Piec konwekcyjno-parowy Blue Vision B 2011 i 20x GN1/1 natryskowy
Najważniejsze zalety pieca konwekcyjnego przejawiają się w trybie połączenia pary i gorącego powietrza. Stosując ten tryb działania piec konwekcyjny pozwala zachować wilgotność i soczystość potraw i przyspieszyć proces gotowania. Oprócz tego nowoczesne piece konwekcyjno-parowe posiadają fabryczne lub konfigurowalne programy pieczenia, które automatyzują procesy. Pieczenie z sondą termiczną umożliwia kontrolę temperatury, co zapewnia bezpieczeństwo żywności i pozwala uniknąć niedogotowania i przesuszenia.
Przyrządzanie potraw w dużej ilości generuje liczne zabrudzenia, dlatego kolejną przydatną funkcją pieca konwekcyjnego jest automatyczne czyszczenie. Wbudowane programy pozwalają zachować najwyższe standardy higieny i przedłużyć żywotność urządzenia. Technologiczne piece konwekcyjne to ogromna pomoc w dzisiejszej gastronomii. Funkcje pieca konwekcyjnego sprawiają, że jest to urządzenie bardzo przydatne i ułatwiające wiele procesów przygotowania potraw. Decydując się na zakup takiego sprzętu należy dokładnie poznać jego funkcjonalność, aby efekty były jak najlepsze.
Zalety korzystania z pieców konwekcyjno-parowych
Liczne zalety pieców konwekcyjno-parowych to kolejny powód ku temu, aby wprowadzić do kuchni nowoczesny sprzęt tego typu. Wszelkie korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystanie piec konwekcyjnego, sprawiają że zarówno pod względem serwowanych potraw oraz organizacji pracy będzie to satysfakcjonujący zakup. Piece konwekcyjno-parowe zapewniają:
-
Wszechstronność – piec konwekcyjny pozwala na przygotowanie potraw różnego rodzaju za pomocą jednego urządzenia gastronomicznego. Dzięki zastosowaniu pieca konwekcyjnego można ograniczyć potrzebę posiadania większej ilości sprzętów kuchennych.
-
Oszczędność czasu i energii – czas przygotowywania potrawy jest zdecydowanie skrócony i dodatkowo wiąże się to z mniejszym zużyciem energii.
-
Stała jakość potraw – zaawansowany system pieca konwekcyjnego gwarantuje wysoką jakość przygotowywanych potraw.
-
Zachowanie wartości odżywczych – praca pieca konwekcyjnego zapewnia zdrowsze potrawy za sprawą np. gotowania na parze. Ta metoda pozwala na zachowanie witamin, minerałów i naturalnego smaku dania.
-
Łatwość obsługi i konserwacji – innowacyjny piec konwekcyjny to urządzenie wyposażone w intuicyjne panele sterowania oraz funkcje automatycznego czyszczenia.
Najważniejsze zalety pieca konwekcyjnego, wskazane powyżej, sprawiają iż jest to urządzenie gastronomiczne, które warto posiadać. Możliwości pieców konwekcyjnych są bardzo liczne i pozwalają na tworzenie fenomenalnych dań. Z tego względu warto rozważyć zakup tego nowoczesnego sprzętu.
Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych w gastronomii
Gastronomiczne piece konwekcyjno-parowe znajdują zastosowanie w różnych typach obiektów: restauracjach, hotelach, stołówkach, cateringach, piekarniach. Dzięki swojej uniwersalności umożliwiają przyrządzanie potraw w dużej ilości, np.:
-
mięs i ryb,
-
warzyw na parze,
-
wypieków i deserów,
-
zapiekanek i potraw jednogarnkowych,
-
dań regenerowanych,
-
dań dietetycznych i bez tłuszczu.
Piec konwekcyjny pozwala na gotowanie kilku potraw jednocześnie bez przenikania się smaków i zapachów. Jest to ogromna zaleta pieców konwekcyjno-parowych.
Kluczowe czynniki przy wyborze pieca konwencyjno-parowego
Decydując się na zakup sprzętu gastronomicznego należy dobrać odpowiednie urządzenie do wymagań, które ma spełniać. Dotyczy to również pieców konwekcyjno-parowych. Na co natomiast trzeba zwrócić uwagę? Poniżej przedstawiono kilka kluczowych czynników, które są przydatne przy wyborze innowacyjnego pieca konwekcyjnego.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj zasilania urządzenia oraz jego pojemność. W przypadku funkcjonalności pieca konwekcyjnego w lokalu gastronomicznym są to ważne aspekty. Pojemność urządzenia powinna być dobierana w zależności od skali działalności oraz liczby gości w lokalu. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj zasilania, to można wybierać pomiędzy wariantem elektrycznym i gazowym. Ten pierwszy jest łatwiejszy w instalacji i bardziej uniwersalny, a opcja gazowa wiąże się z niższymi kosztami energii i wymogiem profesjonalnej instalacji.

Bartscher GmbH
Piec konwekcyjny AT110 , BARTSCHER 120789

Bartscher GmbH
Piec konwekcyjny AT90-MDI, BARTSCHER A120796

Bartscher GmbH
Piec konwekcyjny AT90-ST, BARTSCHER 120879

Bartscher GmbH
Piec konwekcyjny wielofunkcyjny, BARTSCHER A120880
Kolejnym czynnikiem jest system pieca konwekcyjnego. Chodzi dokładnie o system parowy, który ma ogromne znaczenie dla jakości gotowania. Wśród takich systemów można wymienić: typ wtryskowy (natryskowy), w którym woda jest wtryskiwana bezpośrednio na grzałki, co wiąże się z niższym kosztem i szybszym nagrzewaniem oraz typ bojlerowy, gdzie para jest generowana w osobnym bojlerze. Jest on idealny do intensywnego użytkowania i długich cykli.
Konwekcyjno-parowe piece zapewniają automatyczne systemy kontroli wilgotności (RH sensor), co wpływa na smak i konsystencję potraw. Oprócz tego pod względem zakresu temperatury powinien wynosić co najmniej od 30°C do 300°C, a system wilgotności – umożliwiać regulację poziomu pary. Warto zwrócić uwagę również na dodatkowe funkcje zwiększające komfort pracy i bezpieczeństwo:
-
Sonda temperatury rdzenia – precyzyjna kontrola stopnia obróbki potraw.
-
System automatycznego czyszczenia – ogranicza potrzebę ręcznej konserwacji.
-
System szybkiego schładzania komory – przydatny przy częstej zmianie programów.
-
Ergonomiczny uchwyt, drzwi z podwójną szybą, oświetlenie LED – wpływają na wygodę obsługi.
Wybór innowacyjnego pieca konwekcyjno-parowego do gastronomii powinien być przemyślaną decyzją. Analiza wyżej wymienionych czynników pozwala dobrać urządzenie najlepiej dopasowane do specyfiki lokalu. Inwestycja w wysokiej klasy technologiczny piec konwekcyjny to gwarancja jakości potraw, wydajności pracy i oszczędności w dłuższej perspektywie.
Modele pieców konwekcyjnych – oferta na stronie Gastrosilesia.pl
Wybór pieców konwekcyjnych na stronie Gastrosilesia.pl sprawia, że znalezienie idealnego urządzenia będzie łatwiejsze. Wielofunkcyjność pieców konwekcyjno-parowych pozwala na przygotowanie potraw na najwyższym poziomie, dlatego warto poznać ofertę na ten sprzęt gastronomiczny.

RATIONAL
Piec konwekcyjno-parowy iCombi Classic 6-1/1 Rational CB2ERRA.0000874

RATIONAL
Piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro 10-1/1 Rational CD1ERRA.0000868

RATIONAL
Piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro 20-1/1 RATIONAL CF1ERRA.0000871

RATIONAL
Piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro 6-1/1 Rational CB1ERRA.0000867
Podsumowanie – zdrowsze gotowanie i zachowanie składników odżywczych
Piec konwekcyjno-parowy to jedno z najważniejszych urządzeń w nowoczesnej gastronomii. Łącząc funkcje pieczenia, gotowania na parze i ich kombinacji, znacząco zwiększa efektywność pracy kuchni. Inwestycja w piec konwekcyjno-parowy szybko się zwraca, zwłaszcza w lokalach o dużym natężeniu pracy i zróżnicowanym menu. Wielofunkcyjność pieców konwekcyjno-parowych, optymalizacja procesów kulinarnych, oszczędność czasu oraz poprawa jakości dań to kluczowe argumenty przemawiające za jego wdrożeniem. Dzięki zastosowaniu pieca konwekcyjnego przygotowanie potraw będzie o wiele przyjemniejsze.
check_circle
check_circle