Branża piekarska, podobnie jak wiele innych, podlega restrykcjom sanitarnym, których przestrzeganie jest kluczowe w utrzymaniu czystości. Ważne jest to, aby narzędzia służące zachowaniu odpowiedniego standardu higieny były wykonane z najlepszych materiałów. Produkty marki Vikan zostały zaprojektowane z myślą o łatwym sposobie sprzątania i zapobieganiu rozwojowi bakterii. Narzędzia są wykonane ze stali nierdzewnej oraz polipropylenu, które uskuteczniają powyższe założenia.
-
Ręczne i elektryczne ostrzenie noży
Marka Friedr. Dick posiada w swojej ofercie nie tylko profesjonalne noże, które sprawdzą się do różnych zadań, ale również narzędzia, pozwalające zachować ich wysoki standard. Są to sprzęty służące do naostrzenia noża, który z czasem może tracić swoją ostrość. Dzięki różnym metodom ostrzenia częsta wymiana noża będzie należeć do przeszłości.
-
Efektowna i nowoczesna prezentacja produktów w sklepie, cukierni i piekarni
W branży gastronomicznej liczy się nie tylko smak przygotowywanych potraw, ale także sposób ich prezentacji. Estetycznie podane jedzenie sprawia, iż apetyt rośnie samoistnie. Z tego względu warto zapoznać się z ofertą Dupont PlexiLine, dzięki której prezentacja żywności będzie bardziej nowoczesna i efektowna.
-
Serie produktowe marki Friedr. Dick – noże
W branży gastronomicznej oraz rzeźniczej wybór odpowiedniego noża to ważna kwestia. Dobór odpowiednich narzędzi może w znacznym stopniu ułatwić wykonywaną pracę. Jaki zatem nóż będzie odpowiedni do konkretnych zadań? Odpowiedzią na to pytanie są produkty marki Friedr. Dick. W ofercie producenta można znaleźć kilka serii produktowych, dzięki którym znalezienie narzędzia do wybranego zadania jest dużo prostsze.
-
Technologia Vikan UST – bezpieczne sprzątanie w przemyśle i produkcji
Marka Vikan tworzy narzędzia i urządzenia, do utrzymania bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy. Bazując na wieloletnim doświadczeniu firma stworzyła specjalną serię produktów z technologią UST, która poradzi sobie z wymagającymi zabrudzeniami.
-
Kodowanie kolorystyczne w gastronomii – kolor szczotki może ochronić twoje zdrowie
Chociaż może się to wydawać abstrakcyjne, to zdanie zastosowane w tytule jest prawdziwe. Kolorystyka narzędzi służących do czyszczenia może uchronić użytkownika przed takim zagrożeniem jak np. zakażenie krzyżowe.
-
Jakie urządzenia chłodnicze i mroźnicze do sklepu?
Wyposażenie sklepu w odpowiednie urządzenia chłodnicze i mroźnicze jest kluczowe dla utrzymania świeżości i jakości produktów spożywczych. Urządzenia te są niezbędne w branży gastronomicznej, gdzie przechowywanie żywności w niskiej temperaturze jest koniecznością. W tym artykule omówimy różne rodzaje urządzeń chłodniczych i mroźniczych oraz ich zastosowanie w sklepie spożywczym.
-
Noże DarkNitro i VIVUM – ekskluzywna seria producenta Friedr. Dick
Friedr. Dick to firma z ponad 240-letnią tradycją, koncentrująca się na doskonałości w ostrości narzędzi kuchennych. Od skromnych początków w małym warsztacie w Esslingen na południu Niemiec, firma ewoluowała w prestiżową markę oferującą kompleksową gamę produktów dla profesjonalnych szefów kuchni i rzeźników. Surowe kryteria jakości i wysokie standardy projektowania sprawiają, że Friedr. Dick jest niezastąpionym wyborem zarówno dla zawodowców, jak i entuzjastów domowego gotowania.
-
Wpływ kuchenek mikrofalowych na żywność
Kuchenka mikrofalowa została wynaleziona w 1946 roku przez Amerykanina Percego LeBaron Spencera, a domowe "mikrofalówki" zaczęto produkować już w 1952 roku. Do dzisiaj, mimo powszechnego stosowania tych urządzeń, niektórzy konsumenci obawiają się, że same kuchenki, jak i żywność w nich podgrzewana emitują szkodliwe dla zdrowia promieniowanie, a produkty wystawione na działanie mikrofal tracą składniki odżywcze i mogą być toksyczne dla organizmu.
-
Higiena na TAK w gastronomii
W obliczu zanieczyszczeń żywności, które mogą przerodzić się w zagrożenie każdy stara się przedsięwziąć kroki, które zapobiegną utracie życia lub zdrowia. A na co konsument zwraca uwagę? Otóż w momentach doniesień medialnych o zanieczyszczeniach żywności zwraca uwagę na etykietowanie żywności, w tym na informację o pochodzeniu. Nikt świadomie nie będzie chciał się narażać na ryzyko, tym bardziej swojej rodziny.