Czystość lodu i higiena produkcji w kostkarkach
Nawet najlepsze i najdroższe urządzenie nie będzie spełniało swojej roli, jeśli nie zadbamy o jakość wody i odpowiedni poziom higieny. Czystość wody zależy od jej składu mineralnego i chemicznego czyli od zawartości pierwiastków mineralnych (kamień, wapń), zawartości żelaza, chloru, jak również od stanu instalacji wodnej - jej wieku, użytych materiałów, stopnia zużycia itp. W przypadku gdy woda zawiera dużą ilość tych pierwiastków, jest mętna, brudna lub zanieczyszczona w inny sposób, zaleca się stosowanie filtrów oczyszczających lub uzdatnianie wody. Szczególną uwagę przy zachowaniu czystości urządzenia trzeba położyć na zbiornik lodu i wody oraz instalację odpływową.
Jak pozbyć się zielonego osadu ze zbiornika?
Rozwój glonów, pleśni, bakterii w zbiorniku wody zanieczyszcza wodę do produkcji lodu i może powodować powstawanie wewnątrz zbiornika zielonego nalotu. Aby tego uniknąć wymagane jest regularne mycie, odkamienianie oraz dezynfekcja urządzenia min. raz do roku, natomiast mycie zbiornika na lód powinno odbywać się co dwa, trzy dni. Regularne mycie i dezynfekcja powoduje usunięcie glonów i bakterii co umożliwia swobodny odpływ skroplin i brak możliwości rozwoju pleśni. Jeśli zauważymy zielony osad definitywnie należy usunąć wszystkie kostki lodu, gdyż są już zakażone i nie należy ich wykorzystywać ponownie, a następnie umyć zbiornik jakimkolwiek detergentem, solidnie wypłukać, po czym zdezynfekować środkiem, który dopuszczony jest do kontaktu z żywnością.
Jak zrobić krystalicznie czystą kostkę lodu?
Nieklarowność lodu wynika z faktu, że w kostkach lodu uwięzione są pęcherzyki powietrza. Aby się ich pozbyć lód należy zamrażać stopniowo. Metoda natryskowa powoduje, że tylko najczystsze cząsteczki wody są zamrażane, a pęcherzyki powietrza i zanieczyszczenia - usuwane. Powoduje to, że wyprodukowane kostki są twarde, krystaliczne, idealnie przeźroczyste i czystsze od wody z której zostały wyprodukowane.
Oprócz zapewnienia odpowiedniego poziomu higieny powinno używać się odpowiedniej wody. Najlepiej skontaktować się z lokalną firmą zajmującą się uzdatnianiem wody, gdyż oni najlepiej wiedzą jaka jest jej jakość i skład na podległym im terenie i będą w stanie dokonać pomiarów twardości i zawartości zanieczyszczeń oraz dobrać odpowiednio dopasowany przepływ.
Technologie w urządzeniach
Przykładowo w urządzeniach marki Scotsman zastosowano szereg rozwiązań pozwalających na zachowanie higieny i wydłużenia interwału mycia zbiornika. Użyto m.in. jonów srebra (AgIon), które spowalniają rozwój bakterii, saszetek antybakteryjnych lub specjalnych uchwytów na łopatki do lodu. Dzięki takim uchwytom nie trzeba ich wrzucać łopatki do wnętrza zbiornika, dzięki czemu nie ma możliwości przechodzenia bakterii z rączki łopatki na kostki albo pozostawiania jej poza kostkarką, co powoduje osadzanie się na niej zanieczyszczeń w postaci kurzu zawierającego roztocza czy innych drobnoustrojów. Wszystkie te rozwiązania są zastosowane zostały w urządzeniach z serii EC i w większości urządzeń serii AC. Każda kostkarka bez względu na rodzaj chłodzenia czy rodzaj produkowanego lodu, musi mieć zapewniony swobodny odpływ skroplin. W większości jest to odpływ grawitacyjny, jednak nie zawsze jest możliwe do spełnienia. Rozwiązaniem jest wybór kostkarki z wbudowaną pompą skroplin z serii EC. Zapewnione będzie wówczas zabezpieczenie wnętrza kostkarki przed wnikaniem bakterii i grzybów.