
Contacto
Szatkownica ręczna CHEF TOOLS do trufli, długość całk. 25,5 cm, nierdzewna, czarna, model 2235/255

HENDI
Szatkownica ręczna typ V, wym. 130x335x75 mm 222614

Contacto
Szatkownica ciasta / tarka do długich klusek, model 1091/462

Contacto
Szatkownica ciasta / tarka do krótkich klusek, model 1091/460
Drugi typ, czyli elektryczne szatkownice to nowoczesne szatkownice gastronomiczne zaprojektowane z myślą o intensywnym użytkowaniu w profesjonalnych kuchniach. Dzięki nim przygotowanie i jednolite krojenie warzyw oraz owoców i innych produktów nastąpi w o wiele krótszym czasie. Automatyzacja procesu krojenia to główna zaleta profesjonalnych szatkownic elektrycznych, co minimalizuje w większym stopniu wysiłek pracowników kuchni i pozwala na oszczędność czasu pod kątem przygotowywania składników. Przekłada się to na wysoką wydajność szatkownicy. Oprócz tego nowoczesne szatkownice gastronomiczne posiadają zaawansowane systemy bezpieczeństwa, które chronią przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia i przed kontaktem z ostrymi częściami. Krojenie produktów w różny sposób usprawniają różnego rodzaju tnące tarcze do szatkownic. Zwiększona szybkość i precyzja w kuchni wiąże się z wyższą ceną zakupu, a także z wymogiem większej ilości miejsca w kuchni. Z tego powodu profesjonalne szatkownice gastronomiczne znajdują zastosowanie w firmach cateringowych, restauracjach, hotelach oraz stołówkach.

Robot Coupe
Cutter-wilk/ szatkownica R301 ULTRA, z pojemnikiem 3,7l, 650W, 230V, ROBOT-COUPE 712301

Hallde Maskiner
Szatkownica elektryczna do warzyw i owoców, moc 550W, 400V, HALLDE RG-250

Hallde Maskiner
Szatkownica elektryczna do warzyw z przystawką dociskową ręczną, 750W, 400V, HALLDE RG-350
Zalety szatkownicy do warzyw i owoców w lokalu gastronomicznym
Precyzyjne przygotowanie warzyw w gastronomii jest o wiele prostsze dzięki maszynce do krojenia warzyw. Wśród najważniejszych zalet nowoczesnych szatkownic gastronomicznych można wymienić:
-
Oszczędność czasu – szatkownica do warzyw i innych produktów to idealne rozwiązanie do kuchni, w której codziennie jest krojona duża ilość składników
-
Jednolite krojenie warzyw i owoców – wysoka jakość tarcz do szatkownic sprawia, że struktura i kształt krojonych składników są perfekcyjnie zachowane
-
Różne opcje krojenia – nowoczesne szatkownice gastronomiczne pozwalają na różnorodne krojenie, dzięki wymiennym tarczom
-
Łatwość obsługi – ergonomiczna budowa szatkownicy do warzyw sprawia, iż korzystanie z niej jest proste i bezpieczne
-
Higiena – wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej szatkownice do warzyw są łatwe w czyszczeniu
-
Zastosowanie szatkownicy gastronomicznej – szeroki wybór modeli szatkownicy do warzyw sprawia, iż jest to urządzenie gastronomiczne, które znajdzie zastosowanie w restauracjach, hotelach, firmach cateringowych i w wielu innych placówkach
Tarcze do szatkownic – obróbka mechaniczna warzyw i nie tylko
Zakup szatkownicy wiąże się także z doborem odpowiednich tarcz tnących. Są to kluczowe elementy wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni, które umożliwiają szybkie i precyzyjne przetwarzanie różnorodnych składników. Krojenie warzyw, owoców, serów i innych składników będzie dzięki nim łatwiejsze, a praca szatkownicy będzie przebiegać w bardziej wydajny sposób. Wybór wymiennych dysków szatkownicy zależy od specyfiki oraz potrzeb profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Posiadanie różnorodnych tarcz do szatkownic zwiększa wszechstronność tego urządzenia gastronomicznego i pozwala na dostosowanie jej funkcji do konkretnych zadań kulinarnych, przez co znajduje zastosowanie w restauracjach.
W zależności od potrzeb lokalu, można wyróżnić następujące rodzaje tarcz do profesjonalnej szatkownicy gastronomicznej:
-
Tarcze do plastrów – umożliwiają przygotowanie warzyw w gastronomii na cienkie, równomierne plastry, idealne do sałatek czy dekoracji potraw.
-
Tarcze do cięcia w słupki (julienne) – pozwalają na krojenie składników w cienkie paski, często wykorzystywane w kuchni azjatyckiej.
-
Siatki do krojenia w kostkę – służą do uzyskania równomiernych kostek, co jest przydatne przy przygotowywaniu sałatek warzywnych czy zup
-
Tarcze do wiórków – tworzą delikatne wiórki z warzyw i owoców, doskonałe jako dodatek do sałatek czy dekoracji.
-
Tarcze do tarcia serów twardych – umożliwiają ścieranie twardych serów, takich jak parmezan, na drobne wiórki.
-
Tarcze do frytek – specjalistyczne tarcze pozwalające na szybkie przygotowanie równych słupków z ziemniaków czy innych warzyw.

Hallde Maskiner
Kratka do krojenia w kostkę 10x10 mm, do szatkownicy RG-300i, RG-350, RG-400, RG-400i, HALLDE 37179

Hallde Maskiner
Tarcza do krojenia na wiórki, cięcia 1,5mm wiórków, do szatkownicy RG-200, RG-250, HALLDE 83421

Hallde Maskiner
Tarcza do słupków Julienne 10x10 mm, do cięcia w słupki, do RG-200, RG-250, HALLDE 63156

Hallde Maskiner
Kratka do frytek 10mm, do krojenia na 10 mm frytki, do RG-350, RG-300i, RG-400i, HALLDE 37176
Ważnym aspektem jest również łatwość montażu i demontażu tarcz. Szybka wymiana tarcz skutkuje zwiększoną szybkością obróbki warzyw i innych produktów w zależności od potrzeb. Regularne dbanie o tarcze zapewnia ich dłuższą żywotność, a co za tym idzie – zwiększoną wydajnością szatkownicy.
Oferta szatkownic gastronomicznych – profesjonalne urządzenia gastronomiczne
Na stronie Gastrosilesia.pl znajduje się oferta na różne modele profesjonalnych szatkownic elektrycznych i ręcznych oraz szereg tarcz do szatkownic. Dzięki temu skompletowanie odpowiedniego sprzętu do krojenia warzyw i innych składników będzie o wiele łatwiejsze.

Robot Coupe
Szatkownica do warzyw CL20, 4 tarcze, moc 400W, 230V, ROBOT-COUPE 713200

Robot Coupe
Szatkownica do warzyw CL52E, 2 prędkości, moc 900W, 400V, ROBOT-COUPE 713522

Ma-Ga
Szatkownica do warzyw, z regulacją obrotów, Ma-Ga MKJ3-250.2 CE

Bartscher GmbH
Szatkownica elektryczna do warzyw z kompletem 5 tarcz tnących, 550W, 230V, BARTSCHER GMS550
Podsumowanie – zastosowanie szatkownicy gastronomicznej
Zastosowanie szatkownicy w gastronomii jest ogromne. Dzięki niej precyzyjne szatkowanie warzyw oraz innych składników, takich jak owoce, ser itp. stanie się codziennością, ze względu na wydajność szatkownicy. Takie aspekty jak ergonomiczna budowa szatkownicy oraz materiały wykonania szatkownicy sprawiają, że praca z tym urządzeniem jest prosta i efektywna, zarówno w kuchni domowej jak i w profesjonalnej kuchni gastronomicznej.
Przygotowanie warzyw w gastronomii jest możliwe za sprawą różnych wariantów szatkownic. Ze względu na specyfikę urządzenia, można wybrać wariant ręczny lub elektryczny. Niezależnie od tego, który model zostanie wybrany, to jednolite krojenie warzyw będzie o wiele łatwiejsze. Z tego powodu szatkownica znajduje zastosowanie w restauracjach, firmach cateringowych, kuchniach domowych i mniejszych lokalach. Dodatkowo możliwość wymiany tarcz sprawia, iż jest to urządzenie wielofunkcyjne. Warto zapoznać się z ofertą szatkownic gastronomicznych na stronie Gastrosilesia.pl
check_circle
check_circle