Co jest potrzebne do sprzątania w piekarni?
Branża piekarska, podobnie jak wiele innych, podlega restrykcjom sanitarnym, których przestrzeganie jest kluczowe w utrzymaniu czystości. Ważne jest to, aby narzędzia służące zachowaniu odpowiedniego standardu higieny były wykonane z najlepszych materiałów. Produkty marki Vikan zostały zaprojektowane z myślą o łatwym sposobie sprzątania i zapobieganiu rozwojowi bakterii. Narzędzia są wykonane ze stali nierdzewnej oraz polipropylenu, które uskuteczniają powyższe założenia.
Kiedy należy wymienić sprzęt do sprzątania?
Odpowiedź na powyższe pytanie jest uwarunkowana od kilku czynników. Wymiana sprzętu do sprzątania najczęściej jednak wiąże się z zużyciem narzędzi, które w miarę użytkowania tracą swoje pełne możliwości. Poniżej wypisano najczęstsze sytuacje, które mogą sygnalizować konieczność zaopatrzenia się w nowe narzędzia:
- Splątanie włosia w szczotkach i przywieranie cząstek brudu, niemożliwych do usunięcia,
- Odbarwione włosie, przez które nie można odróżnić brudu od czystego produktu
- Zniszczona podstawa, ułatwiająca przywieranie bakterii,
- Zużycie włosia, co może skutkować poluzowaniem się włókien,
- Przepisy, które określają po jakim okresie należy wymienić sprzęt, aby nie stanowił zagrożenia dla żywności.
Jakich narzędzi używać?
Podstawowym elementem służącym do sprzątania są szczotki. Pomogą one w redukcji zanieczyszczeń spowodowanych przez przyschnięte resztki pieczywa. Można je stosować w wariantach czyszczenia na mokro lub sucho. Zaopatrzone w miękkie włosie w idealnie sprawdzą się do sypkich składników, jak np. mąka. Jeżeli natomiast chodzi o czyszczenie gorących nawierzchni to dobrym rozwiązaniem będzie szczotka z żaroodpornymi włóknami.
Równie istotne są skrobaczki, które będą w stanie pozbyć się najbardziej uporczywych zabrudzeń. Wykonane z polipropylenu oraz stali nierdzewnej skrobaczki Vikan, dzięki specjalnemu zaprojektowaniu, sprawdzą się idealnie w oczyszczaniu powierzchni z lepkich osadów oraz zasuszonych zabrudzeń.
Lista produktów czyszczących Vikan do piekarni
Chcąc zapewnić wysoki standard higieny w piekarni warto zaopatrzyć się w narzędzia, umożliwiające zachowanie czystości w każdym zakamarku. Do najbardziej przydatnych produktów można zaliczyć:
- Szczotka z uchwytem do zamiatania UST
- Pędzelek do wypieków
- Szczotka do szorowania z żaroodpornymi włóknami
- Wąska szczotka do czyszczenia z długim uchwytem
- Szczotka do detali
- Szczotka do mycia / zmywania z krótkim uchwytem
- Okrągła szczotka ręczna do szorowania
- Szczotka do czyszczenia „Ultra-slim” z długim uchwytem
- Szczotka do szorowania z doprowadzeniem wody
- Ultra higieniczny uchwyt
- Ultra higieniczna ściągaczka do blatów
- Higieniczna ściągaczka podłogowa z wymienną kasetą
- Skrobak do stołów
- Skrobak ręczny ze stali nierdzewnej
- Ergonomiczna szufelka
- Wiadro
- Aluminiowy uchwyt teleskopowy
Podsumowanie
Higiena i porządek w piekarni to istotna kwestia, która nie może być pomijana. Z produktami marki Vikan utrzymanie czystości będzie o wiele łatwiejsze. Szeroki wybór narzędzi producenta sprawdzi się idealnie nie tylko w branży piekarskiej, ale również w wielu innych. Z tego względu warto zapoznać się również z innymi produktami Vikan, które pomogą zachować porządek w branży gastronomicznej.