Kodowanie kolorystyczne w gastronomii – kolor szczotki może ochronić twoje zdrowie

Chociaż może się to wydawać abstrakcyjne, to zdanie zastosowane w tytule jest prawdziwe. Kolorystyka narzędzi służących do czyszczenia może uchronić użytkownika przed takim zagrożeniem jak np. zakażenie krzyżowe.

Czym jest zakażenie krzyżowe?

Polega ono na wchodzeniu w interakcję bakterii oraz zarazków z jedzenia lub przedmiotów z innym kawałkiem żywności. Przykładami zagrożeń, które mogą skutkować takim zakażeniem są: brudne ubrania w kuchni, używanie tych samych noży i desek do różnego rodzaju żywności oraz niestosowanie się do ogólnych zasad HACCP.

Jak stosować kodowanie kolorystyczne?

W jaki sposób uniknąć takiego zagrożenia? Wystarczy wprowadzić w życie kodowanie kolorystyczne narzędzi służących do czyszczenia. Marka Vikan zdecydowała się na produkcję narzędzi w różnych kolorach, aby uskutecznić ten proces. Z tego względu producent zaleca, żeby do powierzchni mających kontakt z żywnością i przetworzonym mięsem najlepiej stosować wariant niebieski. Jest to uwarunkowane faktem, iż niewiele produktów spożywczych posiada ten kolor. Z kolei do mięsa surowego i obszarów, które nie mają kontaktu z żywnością idealnie sprawdzi się kolor zielony. Inne warianty kolorystyczne takie jak: różowy, pomarańczowy, fioletowy czy limonkowy sprawdzą się przy okazji narzędzi stosowanych przy różnych alergenach. Natomiast narzędzia brązowe i szare są idealne do obszarów dobrze widocznych, czyli np. korytarze.

Alternatywne rozwiązania

Czy jedynym rozwiązaniem, aby uniknąć zakażenia krzyżowego jest zmiana całego asortymentu i zakup nowego w odpowiednich kolorach? Absolutnie nie. Marka Vikan oferuje również alternatywne rozwiązanie, jakim są kolorowe gumki, które można umieścić na sprzęcie. Będzie to pomocne w rozpoznaniu przeznaczenia danego produktu. Dodatkowo w kodowaniu może pomóc wydzielenie kolorów dla odpowiednich stref, w której będą miały swoje zastosowanie. Takie działanie nie tylko będzie zapobiegać zanieczyszczeniom, ale również pomoże w organizacji i przechowywaniu sprzętu.

Kodowanie kolorystyczne to proste rozwiązanie, które zapewnia higienę i bezpieczeństwo w branży spożywczej. Firma Vikan posiada w swojej ofercie szereg specjalistycznych artykułów, gwarantujących swobodne i łatwe wprowadzanie zasad przestrzegania czystości. Bazując na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy, produkty Vikan to nie tylko doskonała jakość, ale również bezpieczeństwo w każdym wymiarze.

Posted in: Higiena i BHP
Wczytywanie...