Ręczne i elektryczne ostrzenie noży
Marka Friedr. Dick posiada w swojej ofercie nie tylko profesjonalne noże, które sprawdzą się do różnych zadań, ale również narzędzia, pozwalające zachować ich wysoki standard. Są to sprzęty służące do naostrzenia noża, który z czasem może tracić swoją ostrość. Dzięki różnym metodom ostrzenia częsta wymiana noża będzie należeć do przeszłości.
Ostrzenie noża – o czym należy pamiętać?
Pielęgnacja noży to istotna kwestia, ponieważ każde narzędzie po jakimś czasie użytkowania wymaga naostrzenia. Friedr. Dick, w oparciu o doświadczenie i zdobytą wiedzę, przygotował w swojej ofercie kilka produktów, które pomogą rozwiązać ten problem na kilka sposobów. Oprócz tego, warto zapoznać się ze wskazówkami producenta w sprawie ostrzenia noży. Podczas posługiwania się stalką należy pamiętać, aby umieścić ostrze noża pod kątem od 15° do 20° i równomiernie wykonywać ruchy po obu stronach. W przypadku, gdy ostrze nie styka się ze stalką naprzemiennie, może to poskutkować wytworzeniem się drobnych zadziorów na krawędzi tnącej.
Zalety ostrzenia ręcznego
Alternatywnym rozwiązaniem, oferowanym przez Friedr. Dick, są ręczne ostrzałki, które w znacznym stopniu ułatwią ostrzenie noża. Z jej najważniejszych atutów można wymienić:
- Jednakowy kąt ostrzenia
- Przenośna lub przymocowana przy stanowisku pracy za pomocą dwóch śrub
- Duża łatwość w obsłudze
- Druty ostrzące z wysokiej jakości stali nierdzewnej
- Idealnie sprawdzi się do noży masarskich i rzeźniczych
- Poradzi sobie z najbardziej stępionymi nożami
W linii produktowej można znaleźć aż cztery serie, które sprostają oczekiwaniom klientów, a są to:
Rapid steel – ergonomiczna konstrukcja ostrzałki zapewnia lepszy i pewny chwyt.
Zobacz wszystkie produkty z serii Dick Rapid steel
Master steel – wyposażona w pręty ochronne zapewniają dodatkowy efekt polerowania. Ich zaletą jest możliwość przymocowania do stołu w uchwycie lub stosowanie jako urządzenia ręcznego.
Zobacz wszystkie produkty z serii Dick Master steel
Silver steel – wykonana ze stali nierdzewnej i wyposażona w dwa dodatkowe pręty ostrzące. Gwarantuje to większą wydajność ostrzałki.
Zobacz wszystkie produkty z serii Dick Silver steel
Magneto steel – łatwa w obsłudze ostrzałka zapewnia świetne rezultaty. Seria Magneto posiada specjalne płytki ochronne, które nadają efekt polerowania. Oprócz tego dodatkowym atutem są magnesy, do których przywiera pył ścierny
Zobacz wszystkie produkty z serii Dick Magneto steel
Zalety ostrzenia elektrycznego
Wielokrotne ostrzenie noża sprawia, iż kąt jego krawędzi tnącej staje się większy, tzn. nóż nie uzyska maksymalnej ostrości. Jest to etap, w którym potrzebne jest szlifowanie. W asortymencie Friedr. Dick znajdują się specjalne elektryczne ostrzałki, które z łatwością poradzą sobie z tym zadaniem. Wyróżniają się one następującymi elementami:
- Oszczędność miejsca dzięki kompaktowej konstrukcji urządzenia
- Prosta obsługa
- Niski poziom hałasu i małe wibracje silnika
- Wysoka wydajność szlifowania i efektywne chłodzenie powietrzem
- Gumowe stopki dla zapewnienia stabilności pracy urządzenia
- Zoptymalizowana prędkość pracy ostrzałki
- Filcowana tarcza polerska do honowania i polerowania krawędzi tnącej noży
- Maszyna spełnia wszelkie normy Unii Europejskiej, m.in. normy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy.
Podsumowanie
Profilaktyka w dbaniu o narzędzia to gwarancja swobodnej pracy. Różnorodne rozwiązania sprawiają, że zachowanie ostrości noża stało się o wiele prostsze. Wybierając jedną z wyżej wymienionych alternatyw i stosując się do zaleceń, możliwość pracy z ostrym nożem jest na wyciągnięcie ręki. Produkty Friedr. Dick gwarantują świetne rezultaty w branży gastronomicznej.