Krajalnica żywności 612p służy do krojenia wszelkiego rodzaju żywności (od najbardziej miękkich pomidorów aż po twardą kiełbasę i ser) na plastry o grubości w zakresie do 28 mm w sposób szybki i dokładny. Krajalnica jest zaprojektowana i wykonana w sposób zapewniający utrzymanie najwyższych warunków sanitarnych. Obsługa maszyny jest wyjątkowo prosta i maksymalnie bezpie-czna. Unikalna ostrzarka zapewnia utrzymanie wysokich parametrów ostrza noża krojącego. Umocowana na stole płyta dociskowa umożliwia krojenie żywności do końca i bez odpadów. Wszystkie powierzchnie maszyny, mające kontakt z żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane, stół roboczy, osłona noża, płyta oporowa, nóż krojący oraz prowadnica plastra są wykonane z materiałów nierdzewnych. Ostrzarka noża i płyta dociskowa są chromowane. Krajalnica 612p jest produkowana w dwóch wersjach, różniących się przeznaczeniem. W wersji standardowej maszyna posiada przyciski START-STOP, umożliwiające włączenie i wyłączenie napędu noża oraz samoczynne wyłączenie napędu noża po chwilowym zaniku zasilania sieciowego. W wersji specjalnej, przeznaczonej do krojenia sera (oznaczonej 612pT), nóż, pokrywa noża i płyta oporowa są pokryte warstwą teflonu, ograniczającego przywieranie sera do płaszczyzny. W obydwu wersjach włączenie krajalnicy jest uniemożliwione przy zdjętej lub poluźnionej osłonie noża.