Wykonany tylko i wyłącznie z higienicznych materiałów, nierdzewnej stali szlachetnej i nowoczesnych tworzyw sztucznych, elektryczny nóż Tandir® Knife.
Przeznaczony do krojenia mięsa typu kebabowego, niezbędny podczas przygotowywania kebabów lub gyrosów.
Urządzenie stanowi zwartą oraz lekką konstrukcję, o ergonomicznym, pistoletowym uchwycie i jest zasilane bezpośrednio z sieci elektrycznej za pomocą dołączonego do zestawu zasilacza sieciowego.
Model z ostrzem tnącym średnicy 14 cm, polecany jest do obróbki kawałków mięsa o wadze powyżej 60 kg.
Dedykowany jest punktom gastronomicznym o dziennym przerobie do 80 kg, jednak o prawdziwych możliwościach jego wykorzystania decyduje wielkość i rodzaj używanego ostrza. Np. tarczą zębatą średnicy 14 cm, daje się pokroić nawet 300 kg mięsa.
Tarcza gładka służy do cięcia mięsa mielonego, natomiast ostrze zębate - do krojenia tzw. mięsa warstwowego.
Obie tarcze, a także osełka do ich ostrzenia, znajdują się w zestawie z urządzeniem.