Gdy artykuły spożywcze lub posiłki muszą być przechowywane i transportowane (na przykład na catering lub podczas przyjęcia), odpowiednia temperatura ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości i smaku produktów. Praktyczne elementy chłodzące typu wkłady żelowe, które w połączeniu z pojemnikami termoizolacyjnymi zapewnią idealną bazę do utrzymania stabilnych warunków temperaturowych, nawet przez wiele godzin, tak aby produkty dotarły do miejsca przeznaczenia w świeżym stanie i nienaruszone.
Wkłady chłodzące i grzewcze są przeznaczone do użytku zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i do użytku domowego. Wkład chłodzący waży mniej niż 500 g, ale zapewnia dodatkową zdolność chłodzenia dzięki mocnemu wypełnieniu żelowemu.
Wkład należy schłodzić w zamrażarce w temperaturze do -18° C przez co najmniej 24 godziny, a następnie umieścić w pojemniku termoizolacyjnym (lub innym wybranym pojemniku) z produktami, które mają być przechowywane w stanie schłodzonym. Wkład chłodzący utrzyma chłodne otoczenie przez wiele godzin. Wkład żelowy nadaje się szczególnie do stosowania w pokrywach chłodzących pojemników transportowych i izolacyjnych.
Wkłady żelowe to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się zarówno, gdy potrzeba schłodzić otoczenie, jak i ogrzać. Można je schładzać w maksymalnej temperaturze -18°C przez ok. dwie godziny lub podgrzewać w kąpieli wodnej (maks. +80°C, 10 minut) lub w kuchence mikrofalowej (maks. 240 W, 5 minut). Następnie można je umieścić w izolowanym pojemniku, aby utrzymać stabilną temperaturę wewnątrz pojemnika.
Wkłady chłodzące spełniają odpowiednie wymagania higieniczne i są łatwe do umycia po każdym użyciu pod gorącą, bieżącą wodą.
Uwaga! Należy pamiętać, że w przypadku uszkodzenia wkładu chłodzącego nie należy go ponownie używać. Uszkodzony wkład należy natychmiast zutylizować.