Dzierżawa czy zakup - jak wybrać ekspres do kawy? Porady, które ułatwią zakup.
Decyzja o wyborze odpowiedniego ekspresu do kawy nie należy do łatwych. Na rynku znajdują się różne rodzaje maszyn, do tego dystrybutorzy kawy kuszą ofertami wynajmu. Ale czy to się rzeczywiście opłaca?
RODZAJE EKSPRESÓW
Najpopularniejsze rodzaje ekspresów do kawy w gastronomii to ekspresy ciśnieniowe kolbowe, automatyczne i przelewowe.
EKSPRESY CIŚNIENIOWE to najbardziej zaawansowane urządzenia, które umożliwiają przygotowanie różnych rodzajów kawy. Do jej przygotowania wykorzystują wysokie ciśnienie, taki rodzaj przygotowania uznawany jest za zdrowszy i lepiej przyswajalny dla organizmu. EKSPRESY KOLBOWE wymagają nabycia pewnych umiejętności, jednak wbrew powszechnej opinii ich obsługa nie jest trudna. Wsypujemy kawę, dobijamy ubijakiem i wkładamy do grupy. Ekspresy mogą być wielogrupowe. Liczba grup oznacza ilość kaw, którą można przyrządzić w jednym czasie. Wymagają osobnego zakupu młynka do kawy. EKSPRESY AUTOMATYCZNE są wyposażone w młynek do mielenia kawy, pojemnik na wodę, na fusy i spieniacz do mleka. Ich obsługa następuje poprzez naciśnięcie kilku przycisków. Wady? Zdecydowanie wyższa cena.
EKSPRESY PRZELEWOWE są alternatywą dla automatów w małych biznesach gastronomicznych. Mają prostą budowę i dużo niższą cenę. Najczęściej wymagają stosowania filtrów papierowych, a proces parzenie kawy jest bardziej czasochłonny.
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Oprócz wyboru rodzaju ekspresu warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka aspektów:
• MOC GRZAŁKI – im większa, tym szybciej zaparzymy kawę.
• WARTOŚĆ CIŚNIENIA – wyrażona w barach, im większe ciśnienie, tym szybciej przygotujemy kawę i ma ona lepszy smak. Wysokie ciśnienie daje nam również większe możliwości odnośnie przygotowywania poszczególnych rodzajów np. espresso.
• WIELKOŚĆ ZBIORNIKÓW - im większe pojemniki na kawę i wodę, tym rzadziej musimy je uzupełniać. Jednak aby uniknąć wietrzenia kawy i zbyt długiego przetrzymywania wody w zbiorniku wielkość należy dobrać do przewidywanej ilości gości.
DZIERŻAWA CZY ZAKUP?
Dzierżawa ekspresu pozwala na użytkowanie maszyny w zamian za stałe, miesięczne raty. Firmy, które się tym trudnią twierdza, że to rozwiązanie pozbawione jest wad. Takie twierdzenie jest jednak dalekie od prawdy.
Owszem - zaletą jest brak konieczności wydawania jednorazowo dużej sumy pieniędzy oraz pełne wsparcie techniczne i dostawy kawy. Jednak decydując się na takie rozwiązanie wiążemy się umową na stały, miesięczny limit zamówień kawowych, a kawa jest w odpowiednio wyższej cenie. To właśnie na tym zarabia Wynajmujący, dlatego warto przekalkulować czy w dłuższej perspektywie czasu taniej nie wyjdzie zakup własnego ekspresu.
ZALETY I WADY DZIERŻAWY EKSPRESU DO KAWY:
• Brak ponoszenia na wstępie wysokich kosztów.
• Zachowanie ciągłości pracy: ekspres zastępczy na czas naprawy.
• Zdecydowanie droższa eksploatacja - konieczność związania się umową na stały, miesięczny limit zamówień kawowych.
• Pomimo ponoszenia wysokich kosztów miesięcznych ekspres nigdy nie będzie naszą własnością.
ZALETY I WADY ZAKUPU EKSPRESU DO KAWY:
• Jednorazowy, duży wydatek.
• Tańsza eksploatacja - brak związania umową odnośnie zakupu kawy.
• Możliwość zaliczenia zakupu do kosztów uzyskania przychodu i odliczenia podatku VAT.
Biorąc pod uwagę wyśrubowane ilości kawy, które należy kupować decydując się na podpisanie umowy dzierżawy, jest to dobra opcja wyłącznie dla kawiarni i lokali specjalizujących się w serwowaniu tego napoju. W przypadku restauracji czy mniejszych punktów, gdzie kawa sprzedawana jest zdecydowanie rzadziej, lepszym rozwiązaniem jest zakup ekspresu. Ponadto w większości firm zajmujących się wyposażeniem gastronomii istnieje możliwość zakupu poprzez leasing lub w systemie ratalnym, co eliminuje konieczność wydawania jednorazowo dużej kwoty pieniędzy.
Jeśli nie serwujemy dużej ilości kaw i nie chcemy kupować profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego za kilkanaście tysięcy złotych, a równocześnie nie bierzemy pod uwagę dzierżawy sprzętu to najlepszym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu przelewowego, albo ciśnieniowego z wyższej półki sprzętów domowych. W tym przedziale cenowym uwagę zasługuje przede wszystkim marka GRAEF, która oferuje profesjonalne rozwiązania w domowych cenach. To co charakteryzuje produkty tej marki to wprowadzanie najnowszych rozwiązań technologicznych, dzięki którym marka plasuje się na szczytach rankingów sprzedaży i ocen użytkowników produktów PREMIUM AGD.
Przykładowo w kolbowym ekspresie do kawy ES 702 PIVALLA w zestawie z młynkiem CM 702 (PIVALLA SET) oprócz kawy naturalnej istnieje możliwość stosowania dostępnych kapsułek kawowych, kakao oraz pakietów aroma (herbaty i napary roślinne - opcja). Zestaw dostępny jest za jedyne 1865 zł!
Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!