Stół roboczy E-1040 wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, odpornej na korozję i uszkodzenia mechaniczne, takie jak wgniecenia i zarysowania, a także łatwej w zachowaniu czystości. Znajduje zastosowanie jako wyposażenie zapleczy kuchennych we wszelkich obiektach gastronomicznych, takich jak: stołówki, bary, restauracje, jadłodajnie, bary szybkiej obsługi itd. Blat roboczy stołu wygłuszony jest płytą wiórową, laminowaną, przyklejoną od spodu do blachy. Tył blatu posiada rant o wysokości 4 cm, który zabezpiecza przed zsuwaniem się odpadków z części roboczej w szczeliny przy ścianie kuchni. Blat stołu wykonany jest z blachy o grubości 0,8 mm lub 1,0 mm. Nogi stołu wyposażone są w stopki z tworzywa z zakresem regulacji od standardowej wysokości w przedziale od -10 mm do +20 mm, celem wypoziomowania ich w kuchni. Stół roboczy posiada dolną półkę na garnki i inne akcesoria kuchenne.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom potencjalnych klientów, firma dopuszcza również możliwość nieodpłatnego wykonania dodatkowych rantów bocznych, po obu stronach blatu stołu roboczego.