Smar do kontaktu z żywnością jest jasnym kolorystycznie smarem z kompleksowym zagęszczaczem glinowym na bazie medycznych olei białych. Spełnia szczególnie wymagania dotyczące smarów dla przemysłu spożywczego i jednocześnie posiada odpowiednie właściwości smarne dla elementów łożysk i maszyn. Powinien być stosowany wszędzie tam, gdzie niemożliwe jest, ze względów technicznych, uniknięcie lub wykluczenie kontaktu smaru z żywnością. Spełnia wymaganie zgodnie z USDA 2H-1 (FDA CFR 178.3570). Posiada dopuszczenie H1 NSF (National Sanitary Foundation), NSF-Registration-No. 127969.
Szczególne właściwości:
Odporność oksydacyjna
Doskonała mechaniczna odporność i stabilność na ugniatanie,
Odporność na działanie wody
Dobre właściwości ochrony przed korozją
Właściwości adhezyjne
Klasa NLGI 2 DIN 5 1818
Temperatura stosowania -20 do +120 krótkotrwale do +140°C
Klasyfikacja substancji lub mieszaniny:
Klasyfikacja zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1272/2008
Produkt nie jest klasyfikowany zgodnie z przepisami CLP.
Piktogramy określające rodzaj zagrożenia i hasło ostrzegawcze:
Brak.
Zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia:
Brak.
Inne zagrożenia:
Wyniki oceny właściwości PBT i vPvB
PBT: Nie nadający się do zastosowania.
vPvB: Nie nadający się do zastosowania.
Pliki do pobrania: