Wykonany ze spienionego polipropylenu (EPP), idealny do transportu żywności pojemnik termiczny z pokrywą.
W procesie produkcji zastosowano zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami, higieniczne i bezpieczne dla żywności tworzywo. Obowiązujące przepisy dotyczące higieny, stanowią dziś poważne wyzwanie dla wielu firm od najmniejszych piekarni poczynając, aż po duże sklepy spożywcze, czy wielooddziałowe zakłady produkcyjne. Szczególnie w obszarze bezpieczeństwa żywności, wymagania są surowe i regularnie monitorowane. Pojemniki termoizolacyjne Gastrostar marki Thermohauser, to chwalona i polecana przez Federalne Stowarzyszenie Inspektorów Żywności, łatwa w obsłudze seria termoportów, zaprojektowana z myślą o sektorze gastronomicznym.
Wodoodporna konstrukcja sprawia, że ewentualne wyciekające płyny nie mają szans na osiadanie w materiale, zatem nie pozostawiają po sobie żadnych nieprzyjemnych zapachów ani brudu.
W razie "awarii" pojemnik daje się łatwo umyć gorącą wodą lub po prostu wymyć w zmywarce.
Pojemniki tych samych wymiarów można swobodnie składować piętrowo. Ogólny komfort, jak i ergonomia użytkowania termoportów Gastrostar zostały odczuwalnie zoptymalizowane.
Zagłębione uchwyty na dłuższych bokach i po przekątnej na rogach (tj. w narożnikach), znacznie ułatwiają załadunek i rozładunek, np. tac lub mniejszych pojemników.
Pokrywę pojemnika można również otwierać i zamykać za pomocą ukośnych narożników.
Uchwyty do przenoszenia termoportu zostały także zoptymalizowane i są obecnie jeszcze bardziej ergonomiczne.
Ponieważ temat obowiązku etykietowania odgrywa coraz większą rolę, pojemniki termoizolacyjne Gastrostar EPP, dysponują miejscem na etykiety samoprzylepne.
Do każdego termoportu dołączony został kolorowy zestaw wkładek, po jednej etykiecie w kolorze białym, czerwonym, niebieskim, zielonym i żółtym.