Wykonany z wysokiej jakości stali chromowo-molibdenowej oraz higienicznego i wytrzymałego tworzywa - nóż do filetowania.
Ostrze noża, hartowane w procesie próżniowym do 56°-57° HRC (stopień twardości Rockwella), zostało poddane specjalnemu
procesowi polerowania, uzyskując wypolerowaną na matowo powierzchnię, zapewniającą optymalne zachowanie odpowiedniej
krawędzi tnącej klingi i maksymalną odporność na korozję. Ręczne szlifowanie krawędzi zapewnia ostrzom doskonałą ostrość.
Uchwyt noża wykonano z termoplastycznego tworzywa sztucznego TPE, tj. materiału przyjemnego w dotyku, a co ważniejsze
- antypoślizgowego. Dobrze uformowana rękojeść zapewnia bezpieczne i komfortowe trzymanie noża, tym samym pozwalając
użytkownikowi na swobodne i pewne prowadzenie narzędzia tnącego. Zastosowane materiały nadają się do kontaktu z żywnością
i spełniają wymagania obowiązujących przepisów, łącznie ze wszystkimi dodatkami do rozporządzeń oraz późniejszymi zmianami.
Rozporządzenia; (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów (w tym aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów
do kontaktu z żywnością), które są przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EEC,
w aktualnie obowiązującej wersji; rozp. (UE) nr 10/2011 z dn. 14.01.2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych,
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
UWAGA! Noże można myć w zmywarkach. Producent zaleca jednak ręczne ich czyszczenie/ mycie, w celu ochrony krawędzi tnącej.