Nóż szefa kuchni nadaje się do krojenia i siekania mięsa i ryb. Świetnie sprawdzi również do krojenia owoców i warzyw, dzięki czemu jest wszechstronnym narzędziem w Twojej kuchni.
Zakrzywiona krawędź tnąca ułatwia wykonywanie cięć naprzemiennych.
Rękojeść ze szlachetnego drewna brzozowego z wyjątkowymi słojami sprawia, że każda rękojeść VIVUM jest wyjątkowa. Nowe kształty uchwytów nie tylko wyglądają imponująco, ale także dobrze leżą w dłoni.
Ostrze hartowane lodem o twardości 58 HRC zapewnia długą trwałość cięcia. Dzięki temu noże są wyjątkowo ostre i gotowe do użycia w Twojej kuchni oraz podczas grillowania na całym świecie.
Dick Vivum – wyjątkowa siła natury połączona w serii noży
Noże nowej serii Vivum łączą naturalny wygląd z ekstremalną ostrością. Elegancka i specjalnie ukształtowana rękojeść z drewna brzozowego połączona z najwyższej jakości stalą i nowoczesnym designem ostrza.
Brzoza oznacza życie, siłę, trwałość i niezawodność. Nie tylko jej pień jest łatwy do rozpoznania, ale także specjalne słoje drewna, które sprawiają, że każda rękojeść VIVUM jest wyjątkowa. Nie ma dwóch takich samych. Nowe kształty rękojeści nie tylko wyglądają imponująco, ale także dobrze leżą w dłoni. Wzornictwo jest jasne i wyraziste. Drewno jest naturalne i wygodnie leży w dłoni.
Połączenie niezwykłych kształtów ostrzy i rękojeści z drewna brzozowego tworzy unikalne elementy, które łączą w sobie siłę natury i wytrzymałość stali. Niezwykłe kształty ostrzy współgrają z uchwytem z drewna brzozowego i pozwalają na jeszcze dłuższy ruch tnący. Ułatwia to krojenie żywności i zapewnia wyjątkowe wrażenia podczas krojenia.
Seria VIVUM oznacza ręczne rzemiosło zamiast seryjnej jednolitości. Powrót do korzeni, powrót do rzemiosła. Każdy nóż jest wykańczany ręcznie przez naszych doświadczonych pracowników. W serii VIVUM używamy specjalnej stali wysokostopowej, ponieważ jakość stali znacząco przyczynia się do ostrego cięcia. Stal ta oferuje doskonałą wydajność cięcia, wyjątkową twardość i dobrą odporność na korozję. Podczas procesu hartowania ostrze jest hartowane w gazie ochronnym w temperaturze 1100°C. Następnie ostrza są hartowane w lodzie do -100°C, aby zapewnić niezbędną elastyczność i sprężystość noży oraz zoptymalizować strukturę materiału. Rezultatem jest optymalna twardość 58 HRC.
Gama produktów Vivum to nóż do chleba, nóż grillowy, nóż kucharski, nóż uniwersalny z ząbkowaną krawędzią, japoński nóż Santoku i nóż do obierania.