Seria noży DICK ExpertGrip RFID, opracowana została specjalnie na potrzeby prac codziennych w przemyśle mięsnym i rzeźni.
Przeznaczony dla profesjonalistów nóż DICK ExpertGrip RF otrzymał unikalną rękojeść, gwarantującą maksymalną ergonomię
i komfort pracy, bezpieczny i pewny chwyt, doskonałe wyczucie i precyzyjne cięcie. Antypoślizgowa struktura jej powierzchni,
zapewnia wymaganą przyczepność tak w stanie mokrym, jak i tłustym, i odpowiednie prowadzenie noża nawet w rękawicach.
Specjalny proces produkcyjny pozwala na idealne połączenie twardego "jądra" uchwytu, z miękką "skorupą" zewnętrzną rączki,
nie pozostawiając przy tym żadnych niepożądanych szczelin pomiędzy rękojeścią i ostrzem. Klingi noży ExpertGrip, wykonano
wyłącznie z wysokostopowej stali nierdzewnej (X55CrMo14). Zawarty w stopie węgiel odpowiada za twardość ostrza, chrom
zapewnia krawędziom wytrzymałość i zwiększa ich odporność na zużycie, natomiast molibden zabezpiecza klingi przed korozją.
Ważnym dla jakości kling procesem podczas produkcji jest obróbka cieplna, która zwiększa ich wytrzymałość oraz elastyczność.
Noże Friedr. Dick zachwycają swoją wyważoną twardością, dzięki której minimalizując zużycie materiału, wydłużono żywotność
samego narzędzia, a więc dłuższą przydatność noża rzeźniczego do pracy.