Blixer® łączy w sobie możliwości oferowane dotąd przez dwa oddzielne rozwiązania, cuttera-wilka i blendera/ malaksera.
Jest narzędziem idealnie dostosowanym do potrzeb profesjonalistów. Oferuje niezliczone funkcje, które odkryjesz w miarę
jego użytkowania. Szczególnie polecany do cateringu, restauracji, szpitali, różnych domów opieki, przedszkoli i żłobków.
Blixer umożliwia łatwe miksowanie surowych i gotowanych potraw dowolnej konsystencji, tak płynnych, jak i półpłynnych,
a nawet o konsystencji ciasta. Jest następcą blendera, który jednak nie jest urządzeniem wystarczająco wszechstronnym,
ze względu na brak możliwości obróbki produktów stałych. Jego prosta konstrukcja pozwala na błyskawiczne montowanie
lub demontowanie wszystkich używanych części urządzenia, w celu ich konserwacji bądź oczyszczenia.
Model Blixer 2, został wyposażony w elektryczny silnik asynchroniczny, ze specjalnym hamulcem do szybszego zatrzymania
urządzenia. Zastosowano mechaniczny system zabezpieczający, który sprawia, że po otwarciu pokrywy silnik zatrzymuje się.
Urządzenie otrzymało również odpowiednie zabezpieczenie termiczne, które automatycznie zatrzymuje silnik w przypadku
zbyt długiej pracy lub po prostu przeciążenia blixera.
W zestawie znajdują się m.in. pokrywa z uszczelką i ramieniem zgarniającym/ zbierającym (szpatułka do skrobania wnętrza
pojemnika oraz pokrywy), nierdzewny pojemnik na żywność, którego wysoki przelew umożliwia obróbkę dużej ilości płynów,
nóż rozdrabniający z nacięciami na ostrzu, instrukcja obsługi.