Niemiecka firma Friedr. DICK GmbH & Co. KG jest producentem najwyższej jakości urządzeń, a także wielu akcesoriów,
znajdujących szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, w gastronomii, a nawet w gospodarstwach domowych.
W zależności od szorstkości lub rozdrobnienia ostrzącej powierzchni, uzyskuje się pewien stopień chropowatości
powierzchni w zaostrzonej krawędzi tnącej. Większa lub mniejsza chropowatość powierzchni pozostawia bardziej
lub mniej widoczne ślady, które powstają w trakcie procesu ostrzenia. Gdy ostrze zostanie prawidłowo zaostrzone,
ślady szlifowania będą poprzeczne do krawędzi tnącej. Na samej krawędzi tnącej, gdzie bruzdy z obu stron noża
łączą się ze sobą, powstaje mniej lub bardziej wyraźnie widoczna, uzębiona i podobna do piły linia (w zależności
od stopnia chropowatości ostrzałki). Można dążyć do maksymalnej gładkości tej linii lub też do pewnego stopnia
jej chropowatości, co zależy od celu, do jakiego jest przeznaczony nóż. Zębate ostrza noży ułatwiają penetrację
tzw. twardych materiałów, takich jak np. skórka owoców i warzyw, skórka chleba, skorupa pieczonego mięsa, itp.
Kamień ostrzący należy przed użyciem zanurzyć w wodzie na okres około 5 do 10 minut. Jak tylko nie widać więcej
pęcherzyków powietrza, oznacza to, że kamień jest wystarczająco nasycony. Zaleca się zwilżanie kamienia wodą
podczas szlifowania. Pył, który spływa z kamienia podczas ostrzenia, powinien w jak największym stopniu pozostać
na kamieniu, tworząc odpowiednią mieszankę. Zawsze używaj osełki z dostarczonym, antypoślizgowym uchwytem.
Proces ostrzenia rozpoczynamy od grubszej, tj. pomarańczowej strony kamienia. Należy odciągnąć ostrze od ciała,
a następnie przeciągnąć je z powrotem do siebie, utrzymując nóż pod kątem ok. 15°, stosując dodatkowo lekki nacisk
na całą powierzchnię kamienia. Zaczynamy od końca ostrza i powtarzamy ten proces, aż utworzy się delikatny zadzior.
Bardzo ważne jest utrzymywanie przez cały czas tego samego kąta pomiędzy ostrzem noża, a kamieniem szlifierskim.
Aby uzyskać wyjątkowo cienką i ostrą krawędź, powtarzamy ten proces na drobniejszej, białej stronie kamienia/ osełki.
Na sam koniec należy wytrzeć kamień/ osełkę i ostrożnie wyczyść nóż, używając łagodnego środka czyszczącego.
Ziarno 360 nadaje się do szlifowania wszelkich nierówności lub do ostrzenia, ziarno 1000 - do ostrzenia i polerowania.