Ponad 100 lat doświadczenia w hołdzie Baristom
Rozwój technologii espresso, opanowanej przez firmę Graef, pokazał wielokrotnie jak ważna jest jakość parzonej kawy. Około 6-7 gramów drobno zmielonej kawy, maszyna ekstrahuje pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 barów) w czasie ok. 25-30 sekund, w temperaturze wody wynoszącej 90-96°C.
Ekspres do kawy GRAEF „baronessa” sprawia, że doskonałe cappuccino jest teraz szybsze. Dzięki systemowi podwójnej pompy z dwoma oddzielnymi obwodami grzewczymi model ten może jednocześnie przygotowywać espresso i piankę mleczną bez długiego czasu podgrzewania.
Czy to rano, po obiedzie czy w pracy – nic tak nie pobudza zmęczonego ducha jak aromatyczne espresso czy cappuccino z delikatną mleczną pianką.
Aby zapewnić doskonałe przygotowanie espresso i cremy, „baronessa” stawia na technologię wstępnego zaparzania: w tym przypadku kawa mielona jest nawilżana przed faktyczną ekstrakcją. Za pomocą panelu sterowania można regulować zarówno temperaturę wody (regulacja PID) do przygotowania espresso, jak i wilgotność pary. Ponadto objętość filiżanki można ustawić na jedną lub dwie filiżanki espresso.
„Baronessa” posiada 3 programy odkamieniania głowicy zaparzającej oraz lancy pary lub gorącej wody. Częścią wyposażenia jest również programowalne przypomnienie o odkamienianiu po zużyciu 12, 25 lub 50 litrów wody.
Prosta obsługa dla każdego
Wraz z naciśnięciem przycisku możesz ręcznie bez problemu przygotować Twoje ulubione espresso wybierając czy ma być ono pojedyncze czy podwójne, a zarówno dysze gorącej wody, jak i dysze do spieniania mleka można obracać o 360 stopni. Podwójny układ pomp, z dwoma oddzielnymi obiegami grzewczymi bez długich czasów podgrzewania, pozwala na jednoczesne przygotowywanie espresso i pianki mlecznej. Niezależnie więc od tego, czy to wcześnie rano, czy już po obiedzie, czy może np. jeszcze podczas pracy - nic nie sprawi więcej przyjemności i nie doda porcji energii do życia bardziej, niż ekspresowo wykonane aromatyczne Espresso lub Cappuccino, z cienkim kapturem pianki z mleka.
Manometr urządzenia zawsze pokazuje aktualną wartość ciśnienia, panującego wewnątrz w trakcie procesu parzenia, pozwalając tym na śledzenie szczelności i drożności układu ciśnieniowego ekspresu podczas przygotowywania wywaru. Aby zagwarantować osiąganie tylko i wyłącznie doskonałych wyników parzenia, "Baronessa" odpowiednio nawilża zmieloną kawę tuż przed jej właściwą ekstrakcją (Pre-Infusion).
Nowoczesny wygląd, nowoczesne podejście
Dzięki błyszczącemu wyglądowi i eleganckiej obudowie ze stali nierdzewnej i aluminium „baronessa” przyciąga wzrok w każdej kuchni. Najwyższej jakości użyte materiały do produkcji ekspresu zapewnią Ci wiele lat bezproblemowego użytkowania. Ale nie tylko wygląda, ale działa wyjątkowo szybko. Urządzenie jest gotowe do użytku już po krótkim nagrzaniu.
Bez problemu możesz utrzymać ekspres w czystości i dbać o jego poprawne działanie. Wyjmowana tacka ociekowa ułatwia czyszczenie i zapobiega niepożądanemu przelewaniu się płynów dzięki podanemu wskaźnikowi. Wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 3 litrów możesz bez problemu wysunąć w celu jego umycia jak i napełnienia od góry pojemnika.
Na górze ekspresu zamontowano specjalną płytę podtrzymującą idealną temperaturę Twoich ulubionych kubków na kawę, a całość składa się z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Aby nie wytwarzać do tego procesu dodatkowego ciepła, płyta ogrzewana jest poprzez pracujący w urządzeniu termoblok.
Dlaczego akurat Baronessa?
Graef Baronessa to najlepszy na rynku w swojej cenie ekspres ciśnieniowy wykonany ze stali nierdzewnej o mocy 2200 W. Urządzenie wyposażone jest w podwójną nagrzewnicę (termoblock) wykonana ze stali nierdzewnej, z aktywnym zaparzaczem.
- Wysokiej jakości obudowa ze stali nierdzewnej i aluminium, wysoki połysk i matowa czerń,
- Podwójna nagrzewnica (termoblok) wykonana ze stali nierdzewnej, z aktywnym zaparzaczem,
- Szybka gotowość do pracy, krótka rozgrzewka operacyjna, pełna sprawność po 2 minutach,
- Możliwość jednoczesnego przygotowania espresso i pianki mlecznej, intuicyjna obsługa,
- Włączniki dla pojedynczego i podwójnego espresso, przyciski ręczne, panel programowania,
- Technologia Pre-Infusion, możliwość regulacji temperatury wody oraz wilgotności pary,
- Ustawienia funkcji, m. in. regulacja objętość miseczki na jedną lub dwie filiżanki espresso,
- Gotowe 3 programy odkamieniania dla głowicy warzenia oraz lancy parowej lub gorącej wody,
- Programowalne przypominanie o potrzebie odkamienienia po zużyciu 12, 25 lub 50 litrów wody.