Wykonany tylko i wyłącznie z higienicznych materiałów, nierdzewnej stali szlachetnej i nowoczesnych tworzyw sztucznych, elektryczny nóż Tandir® Knife, przeznaczony do krojenia mięsa typu kebabowego, niezbędny podczas przygotowywania kebabów lub gyrosów.
Urządzenie stanowi zwartą oraz lekką konstrukcję, o ergonomicznym, pistoletowym uchwycie i jest zasilane bezpośrednio z sieci gniazdka za pomocą dołączonego do zestawu zasilacza sieciowego.
Nóż dedykowany jest punktom gastronomicznym o dziennym przerobie do 80 kg, jednak o prawdziwych możliwościach jego wykorzystania decyduje wielkość i rodzaj używanego ostrza tnącego.
Model z ostrzem średnicy 12 cm, polecany jest do obróbki kawałków mięsa o wadze od 20 do 60 kg.
Tarcza gładka służy do cięcia mięsa mielonego, ostrze zębate do tzw. mięsa warstwowego.